Bli vattensmart hemma
I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Många gånger går det dock att minska sin egen vattenanvändning. Här är Naturskyddsföreningens guide som kanske kan hjälpa dig bli lite mer vattensmart.
I köket
- Ha alltid en kanna vatten i kylskåpet i stället för att spola länge i kranen varje gång du fyller på ett glas vatten.
- Skölj inte ner matrester i avloppet. Skrapa i stället av tallrikar och byttor så noga det går direkt ner i kompostinsamlingen. Ett sätt enklare samla upp alla rester kan vara att använda en slickepott.
- Undvik onödig disk. En del disk går att slippa – kanske kan du använda samma kopp hela dagen i stället för att ta en ny varje gång det är dags för kaffe eller te?
- Diska inte under rinnande vatten. Använd en diskpropp.
- Om du har diskmaskin: fyll den så mycket som möjligt och använd spar- eller ekoprogram så ofta det går.
Badrum och tvätt
- En tio minuters dusch om dagen kostar cirka 2 000 kronor per år. Med ett snålspolande duschhandtag kan du halvera vattenmängden och kostnaden.
- Duscha kort i stället för att bada och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig eller schamponerar håret.
- Laga droppande kranar och läckande toalettstolar så snart du kan.
- Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toaletten – reningsverken är inte konstruerade för att rena bort kemikalier och medicinrester. Gamla mediciner ska lämnas till apoteket. Bomull, tops och liknande ska slängas i papperskorgen.
Utomhus
- Om du bor i radhus/villa: samla regnvatten att vattna dina växter med i stället för att använda rent dricksvatten. Det kan du göra på flera sätt, till exempel med hjälp av tunnor vid stuprör eller med uppsamlingskärl på tak eller mark.
- Regnvattnet kan användas till mer än att vattna växter. Kanske till en hårtvätt eller i en balja att svalka fötterna i?
- Skippa vattenspridaren. När du vattnar med vattenspridare är det en stor del av vattnet som aldrig når växternas rötter – i stället försvinner mycket i luften. Alltså slösas vatten helt i onödan. Många gånger går det bra att använda en kanna eller en slang med duschmunstycke i stället. Det går också att ställa ur vattenhinkar eller PET- flaska med dropphål. En rotvattnare är ett bra alternativ till vattenspridaren för att vattna grönsaker och bärbuskar med mera.
- När det är dags att tvätta bilen: uppsök en biltvätt som samlar upp, renar och återanvänder smutsigt vatten. Eller låt bilen stå, då behövs den oftast inte tvättas alls.